Наукові ступені та вчені звання в Україні

Зміст

Вчений в Україні та за кордоном часто може мати різні ступені та звання. Якщо наука – це ваше покликання, і ви хочете не лише на території нашої країни мати вчене звання, а й за кордоном, вам варто знати, які вони бувають і чим відрізняються від європейських.

 

Що таке науковий ступінь? Вимоги до здобуття наукового ступеня

Вчений ступінь у науці – це одна з посад, щось на кшталт сходинки у кар’єрі у цій сфері діяльності, яка не лише впливає на підвищення статусу в науковому світі, а й позитивно позначається на надбавках до заробітної плати.

Серед вимог слід зазначити такі:

  1. Активна участь у науково-дослідній сфері, особливо у тій, у якій планується захист дисертації чи написання матеріалів.
  2. Публікуватися у відкритих джерелах, у тому числі українських та міжнародних.
  3. Писати наукові статті на актуальні теми, доводячи їхню важливість для міжнародного співтовариства.
  4. Написати та захистити дисертацію, пройшовши ВАК.
  5. Мати необхідний кандидатський мінімум.
  6. При переході на більш високе звання матиме вислугу років, що відповідає вимогам ВНЗ.

Важливо відзначити той факт, що вчений, який хоче отримати новий ступінь у науці, повинен мати певний перелік матеріалів, опублікованих у міжнародних журналах і не тільки. Також в залежності від того, який саме ступінь вас цікавить, варіюватиметься і перелік вимог. Найбільш широкий і жорсткий відноситься до отримання статусу доктора наук, тоді як для кандидата потрібно виконати набагато менше робіт.

 

Які наукові ступені існують в Україні?

В Україні станом на поточний рік існує лише два види наукових ступенів – це кандидат та доктор наук.

Вчений ступінь у науці можуть присудити за різні заслуги. Наприклад, за визначні досягнення, а також за високий рівень професіоналізму та наявність спеціальних знань. При цьому важливо відзначити, що зараховуються лише досягнення та знання, отримані в тій галузі, в якій ви працюєте та хочете будувати кар’єру в науці. Тому, якщо ви плануєте здобувати науковий ступінь у вигляді доктора економіки, вам не будуть зараховані публікації з педагогіки чи біології.

Потрібна допомога у підготовці роботи?

     

    Які вимоги до здобуття наукового ступеня в Україні та за кордоном? Подібності та відмінності

    Українська система здобуття наукового ступеня мало чим відрізняється від зарубіжної – у нас також присутні бакалаври та магістри в системі освіти, проте можуть змінюватися терміни навчання, його особливості та не лише.

    Болонська система освіти виділяє такі рівні вчених ступенів:

    • Бакалавр – базовий ступінь освіти у ВНЗ;
    • Магістр – більш досконалий рівень освіти з ухилом у наукову діяльність;
    • Доктор філософії – узагальнене звання для всіх аспірантів, які захистили дисертацію.

    При цьому деякі країни, наприклад Німеччина та США, прирівнюють звання магістра до освіти після ВНЗ, внаслідок чого в нашому просторі воно сприймається як докторське.

    Вчені України можуть заплутатися з переведенням своєї посади на закордонний лад, оскільки у нас у країні дворівнева структура ступенів – від кандидата до доктора, тоді як за кордоном ступінь кандидата відсутній у принципі. Так званий «доктор філософії» (PhD) у США та Європі ближчий до нашого кандидата, ніж до доктора. При цьому вимоги для отримання PhD нижчі, ніж в Україні – важливо захистити лише одну наукову роботу, тоді як у нас потрібно виконати більшу кількість умов.

     

    Чи котируються вчені ступені, отримані в Україні, за кордоном?

    Багато вчених запитують, чи котируватимуться отримані в Україні вчені ступені у разі, якщо вони захочуть переїхати жити західні країни.

    Все залежить безпосередньо від держави, яку ви розглядаєте як місце для проживання. Країни колишнього Союзу і ті, хто входить до СНД, мають схожі вимоги до наукових ступенів, а тому ваші заслуги там котируватимуться на тому ж рівні, що й в Україні.

    Однак це не стосується західних країн. Деякі з них мають більш жорсткі вимоги до отримання ступеня в науці, а інші – навпаки, легші, через що варто попередньо ознайомитися з ними.

    У деяких країнах доктора/кандидати наук можуть претендувати на отримання диплома доктора західного зразка, проте в інших буде потрібно надання оригінального дослідження, що може стати проблемою.

    Тому українські вчені мають уважно вивчати вимоги, які надаються західними державами. Іноземний диплом можна буде отримати лише за умови гарної наукової активності, а також наявності персональних, якісних та оригінальних публікацій англійською мовою, які робляться із завидною періодичністю.

     

    Які є вчені звання? Як надається вчене звання?

    Окрім наукових ступенів, в освітній структурі України існує й таке поняття як вчене звання. Воно за своєю суттю представляє просування кар’єрними сходами, щось на зразок нової посади, з якої підвищується оклад і збільшуються трудові обов’язки.

    Існує кілька вчених звань: серед них – доцент, старший науковець та професор.

    Відзначимо вимоги для здобуття вчених звань в Україні:

    • мати опубліковані наукові праці;
    • успішно захистити кандидатську чи докторську;
    • мати заявлені трудові відносини з ВНЗ чи дослідницьким центром;
    • займатися трудовою науковою діяльністю протягом не менше двох років;
    • мати педагогічний стаж не менше трьох років;
    • зайнятість вченого має становити не менше чверті ставки;
    • мати понад двадцять публікацій у журналах за три роки поспіль.

    Для того, щоб отримати наукову назву у певній сфері науки, необхідно мати високу результативність на кафедрі, а також мати велику кількість наукових праць та велику кількість підготовлених аспірантів.

     

    Зміни у зарплаті при здобутті наукового ступеня та звання

    Вчений отримує певний рівень зарплати, що варіюється в залежності від отриманого ступеня та звання.

    Наприклад, професор отримує близько 11 000 грн., доцент – до 10 000 грн. За наявності ступеня кандидата наук можна розраховувати на доплату 15%, а за ступеня у вигляді доктора наук – 20%.

    За умови, що у навчальному чи науковому закладі застосовується погодинна оплата праці, варіюються і ставки звання. Так, кандидати наук отримують від 152 грн/год, а доктор – від 197 грн/год. Підсумовуючи, варто відзначити, що просування науковими сходами не тільки підвищує ваш статус, а й додає зарплату. А також ви отримуєте ширші можливості для наукової діяльності в Україні.

    Хочете написати наукову статтю, але не вистачає досвіду для її самостійної підготовки? Компанія «SOER Publishing» пропонує співавторство у Scopus – послугу, за допомогою якої ви зможете стати частиною наукового світу, розділивши лаври з іншим автором та отримуючи можливість опублікуватись у міжнародному журналі!

     

    • Який додаток до зарплати отримують при досягненні наукового звання?

    Кандидати отримують збільшення у вигляді 15%, а доктора наук – у вигляді 20% до свого окладу.

    • Які в Україні є вчені звання?

    В Україні всього три вчені звання – доцент, старший науковий співробітник та професор.

    Замовте публікацію наукової статті прямо зараз

    Залиште відгук

    Ваш e-mail не буде опублікований

    5 + fifteen =